elektrische fietsen

Het aantal elektrische fietsen is in opkomst!

Elektrische fietsen scheuren steeds vaker over onze wegen: de meesten met wel zo’n 25 kilometer per uur! Rijd je er zelf al eentje, of ben je benieuwd naar elektrische fietsen? Dat is niet zo gek, omdat dit vervoersmiddel absoluut grote voordelen heeft. Bijvoorbeeld de trapondersteuning door de elektrische motor. Wanneer je op een e-bike rijdt, zal je de auto veel vaker laten staan. In dit blog leer je er meer over. Bijvoorbeeld over de accu en de actieradius, het opladen van de fiets, waarom elektrische fietsen zo populair zijn en meer!

Wat zijn elektrische fietsen precies?

Een elektrische fiets – of e-bike – is iets heel anders dan bijvoorbeeld een scooter, brommer of snorfiets. Een scooter wordt aangedreven door een 50cc motor, welke meestal voorzien moet worden van ongelode brandstof. Elektrische fietsen worden aangedreven door een elektrische motor, welke is aangesloten op een accu. Een stuk beter voor het milieu dus! De actieradius van de accu is gemiddeld zo’n 80 kilometer. Dit houdt in dat je ongeveer 80 kilometer op elektrische fietsen kunt rijden, voordat je de accu opnieuw moet opladen. Oplaadpunten kom je tegenwoordig overal tegen, dus dat is al lange tijd geen probleem meer.

Snelheidsduivels!

Een ander verschil tussen elektrische fietsen en scooters is dat elektrische fietsen trapondersteuning bieden en dus niet volledig al het werk doen. Dat betekent dat je zelf ook nog goed in beweging komt. Het fietsen is enkel een stuk minder zwaar. Ideaal dus voor de korte stukken, maar ook de wat langere. Naar de fiets op je werk? Met een e-bike kom je niet bezweet aan en ben je er een stuk sneller dan wanneer je met een normale fiets gaat. Voor snelheidsduivels is er nog de Speed Pedelec: deze elektrische fietsen kunnen een snelheid bereiken van 45 kilometer per uur. Dat klinkt misschien als niet veel, maar het is best hard!

Welke e-bike past bij jou?

Meer dan een derde van alle nieuw gekochte fietsen van de afgelopen was een e-bike. Dus welk soort elektrische fiets past het best bij jou? Voor iedereen is er wel eentje. Er zijn herenfietsen, damesfietsen, maar ook speciale transportfietsen en zelfs mamafietsen. Enkele tips voor het uitzoeken van de juiste fiets: let op de accu en de actieradius! Dit is vooral belangrijk voor de lange stukken. Check ook de stevigheid en het gewicht van het frame, jouw voorkeur kan namelijk verschillen tussen licht en zwaar. Maak altijd even een testritje, dan weet je zeker of je de juiste fiets uitkiest. Veel rijplezier!