Elektrische fietsen en accu’s: wat moet je weten?

Elektrische fietsen beschikken over twee onderdelen die het een elektrische fiets maken: de motor en de accu. Een standaard fiets heeft vaak ook een accu, maar deze wordt enkel gebruikt voor de koplamp. De accu van de elektrische fiets zorgt echter voor het draaien van de motor en de trapondersteuning van diezelfde motor.

Verschillende accu’s voor de elektrische fiets

Ook voor de elektrische fiets zijn er diverse accu’s op de markt. Het verschil zit hem niet enkel in de capaciteit van de accu. Met name de vorm speelt een grote rol aangezien deze bepaalt waar de accu in de fiets geplaatst wordt.

Bij de meeste e-bikes bevindt de accu zich in de bagagedrager. De accu neemt op deze manier weinig ruimte in. Bovendien is het lastig om de accu op deze manier te beschadigen.

Bij sportieve fietsen kan het zijn dat de accu zich aan het frame bevindt. De keuze voor deze locatie heeft te maken met de verdeling van het gewicht. Deze is in dit geval centraal en laag, waardoor je makkelijker hoge snelheden bereikt.

Tot slot zijn er fietsen waarbij de accu in het frame verwerkt zit. Hierbij hebben voorbijgangers nauwelijks door dat het een elektrische fiets betreft.

Onze keus: Fastfurious #1 goedkope elektrische fietsen webwinkel

Waarom de capaciteit van de accu het verschil maakt

De accucapaciteit (in Wh) is eveneens een onderdeel van een e-bike waar modellen veel van elkaar kunnen verschillen. De meeste elektrische fietsen beschikken over een accu met een capaciteit van 300 Wh of 400 Wh.

Er zijn echter genoeg modellen met een grotere accu. Een accu met meer capaciteit levert een fiets met een grotere actieradius op. Je kunt met een dergelijke fiets een langere afstand afleggen, voordat het tijd is om de accu op te laden.

Een grotere accu is tevens zwaarder. Het gewicht van een accu van een elektrische fiets is doorgaans tussen de 2.5 en 3.5 kg. Houd er rekening mee dat wanneer je voor een accu met een hoge capaciteit kiest, je tevens voor een zwaardere fiets kiest.

Tip: Delfi Speed pedelec aanbiedingen

Het opladen van de accu

Wanneer de accu leeg is, dan is het tijd om deze op te laden. Je kunt dit aanpakken op een manier die vergelijkbaar is het opladen van je telefoon. Laad de accu voor de eerste keer volledig op. Laad vervolgens de accu na iedere rit op. Op deze manier verleng je de levensduur van je accu.

Je wilt voorkomen dat de accu volledig leeg loopt. Dit kun je voorkomen door de accu regelmatig op te laden. Houd er rekening mee dat de accu uit zichzelf leeg loopt door middel van een proces genaamd “zelfontlading”.

Mocht je tijdens een fietstocht met een lege accu te maken krijgen, dan zijn er in Nederland steeds meer oplaadpunten te vinden. Deze maken het mogelijk om je accu tijdens een fietstocht op te laden.